Zapraszam!
Olej kokosowy jest oczywiście olejem roślinnym otrzymywanym przez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (czyli kopry). Tak jak wnętrze kokosa - jest biały. Kiedy w otoczeniu panuje temperatura powyżej 20-28 °C - zobaczymy go w postaci płynnej. Poniżej tych temperatur ma postać stałą. Głównie znajdowany w kuchni (smażenie, ciasta, wyrób margaryny i czekolady) albo łazience :)
Nazwa pochodzi od hiszpańskiego coco – co oznacza ducha, widmo.
Kokos powszechnie nazywany jest orzechem, ale tak naprawdę to pestkowiec (rodzaj owocu mięsistego, np. śliwka, brzoskwinia). Maksymalnie może ważyć 8kg (chętnie bym przygarnęła taki wielki kokos).
Jak się dobrać do tej pyszności? Wywiercamy dziurę i przelewamy mleczko kokosowe do naczynia, a następnie owijamy owoc np. ręcznikiem i raz a porządnie zadajemy mu cios młotkiem. Pozostaje już tylko go schrupać :) Zawiera takie witaminy jak B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo.
Z kokosa możemy otrzymać:
* miąższ - biały i mięsisty, po wysuszeniu otrzymujemy właśnie koprę, czyli około 70% tłuszczu, 14% cukru i 7% białka;
* sok - znajduje się we wnętrzu;
* olej
Odnośnie soku przeczytałam ciekawą informację, zacytuję Wam: Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak osocze ludzkiej krwi. Podczas II Wojny Światowej był on stosowany jako płyn do transfuzji, stosowany gdy zabrakło krwi naturalnej. Orzech kokosowy jest więc „naturalnym dawcą krwi”. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Musi jednak być przetaczany wprost z owocu, gdyż tylko wtedy zachowuje swą sterylność.
Na dole w źródłach macie odnośnik do artykułu o oleju na portalu Planeta Zdrowie, zachęcam do poczytania o dobroczynnych właściwościach i o składzie. My się skupimy na zastosowaniu kosmetycznym, więc nie umieszczam tutaj tych informacji.
---------------------------------------
W kosmetyce, olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowanie, możemy go używać praktycznie na każdą część ciała.
Uwaga - po otwarciu opakowania olej kokosowy trzeba zużyć w ciągu 12 miesięcy!
WŁOSY
* chroni włosy przed utratą protein
* wnika w strukturę włosa i nawilża go
* wzmacnia cebulki, zmniejsza wypadanie
* ochrania końcówki włosów
* redukuje puszenie
* reguluje wydzielanie sebum
* baby hair
CIAŁO
* wspomaga gojenie się ran
* działa łagodząco przy chorobach skóry
* nawilża i wygładza
* chroni przed słońcem, działanie takie jak krem z filtrem SPF 10
* łagodzi otarcia (np. u dzieci)
* na rozstępy
* jako olejek do masażu
* nawilża po goleniu
* nawilża skórki i wzmacnia paznokcie
TWARZ
* opóźnia powstawanie zmarszczek
* odżywia
* olej zawiera związki wybielające zęby (można z jego dodatkiem zrobić pastę)
* jako błyszczyk do ust
* do demakijażu oczu
---------------------------------------
O olejowaniu włosów jest dużo artykułów oraz postów na blogach, więc nie będę się rozpisywać na ten temat. Jeśli chodzi o mnie, nakładam go na włosy przed myciem - albo na godzinę, albo na całą noc i po odczekanym czasie zmywam go szamponem i nakładam odżywkę. Włosy są miękkie i błyszczące. Tutaj znajduje się recenzja oleju kokosowego Biooil tłoczonego na zimno (podobno najlepszy;).
Demakijaż. Nasączamy wacik olejkiem i zmywamy z oczu cienie i tusz. Kilka kropli olejku rozsmarowujemy na dłoniach i wmasowujemy w skórę twarzy. Następnie wycieramy twarz ręcznikiem zmoczonym w ciepłej wodzie.
1. Wymieszaj 4 łyżki gruboziarnistej soli z 2 łyżkami oleju. Wmasuj w ciało okrężnymi ruchami.
2. Wymieszaj fusy z kawy, 1 łyżeczkę oleju kokosowego, 1 łyżeczkę miodu.
3. Wymieszaj 300g cukru, starte skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny, 2 łyżki oleju kokosowego, 10 kropli naturalnego oleju pomarańczowego.
GDZIE KUPIĆ?
Źródła/do poczytania:
Wikipedia
Planeta Zdrowie
Poradnik Zdrowie (głównie o leczniczych właściwościach)
Olej Kokosowy - blog, przepisy na kosmetyki
Mogłabym jeszcze pisać i pisać, ale nie chcę kilometrowego postu :D W jaki sposób używacie oleju kokosowego? Z jakiej firmy?
bardzo lubie olej kokosowy tez w kuchni:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam już sam zapach kokosu :):):)
OdpowiedzUsuńjadłam kokosa- pycha! mam olej w postaci stałej- do włosów super!
OdpowiedzUsuńnie testowałam , ale mam w planach wypróbować i w kuchni i na sobie ☺
OdpowiedzUsuńLubię olej kokosowy w kuchni i do ciała. Niestety do moich włosów totalnie się nie sprawdza, robi z nich szopę :/ Zostaję na dłużej i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej kokosowy:-)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie:-)
http://edytaspisak.blogspot.com
U mnie kokosowy kiedyś puszył włosy, ale teraz jak mam je trochę w lepszym stanie, zamierzam jeszcze raz go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń