Oleje [10] - z pestek winogron

Olej ten poprawia napięcie skóry. Dzięki wysokiej zawartości wit. E, zwanej witaminą młodości, olejek ma działanie opóźniające starzenie. Polecany jest do skóry dojrzałej, ale też takiej z problemami, ponieważ przeciwdziała powstawaniu zaskórników (ma działanie tonizujące i przeciwzapalne). Wygładza, lekko natłuszcza oraz nawilża naskórek. Jest w całości przyjmowany i wchłaniany przez skórę, nie pozostawia nieprzyjemnie suchej skóry.



Dzięki spożywaniu oleju z pestek winogron do naszego organizmu trafia duża ilość witamin A i E, a dzięki kwasowi linolowemu możemy zmniejszyć ilość złego cholesterolu we krwi. Ponadto posiada dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i mniejszą ilość nasyconych.

Olej świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry nawilżając ją i zwalniając procesy starzenia się. Można dodawać go do gotowych kosmetyków, używać jako oliwki do ciała, dodawać do kąpieli lub używać jako bazy do olejków do masażu. Olej ten ma właściwości kojące i łagodzące, przyspiesza regenerację naskórka, rozświetla cerę. Wzmacnia strukturę lipidową skóry.


Grape 2Olej na rzęsy.
Olej z pestek winogron bardzo intensywnie pielęgnuje osłabione i wypadające rzęsy. Codziennie wieczorem, po demakijażu, namocz w oleju płatki kosmetyczne i połóż na powieki na 5 minut. Powtarzaj zabieg przez 3 tygodnie.

Mikstura na rozstępy.
Wymieszaj 1/4 szklanki oleju winogronowego z 4 łyżkami oliwy oraz 5 kroplami wybranego olejku eterycznego. Wmasuj w skórę z rozstępami.

Odżywcza maska na dłonie.
Wymieszaj 10 łyżeczek olejku z 3 kroplami oleju eukaliptusowego i 2 miętowego. Podgrzej mieszankę i wmasuj ją w dłonie i paznokcie.




Gdzie można kupić?
Kosmetyki rosyjskie i bingospa
Olej z Pestek Winogron

Używałyście tego oleju?

10 komentarzy:

  1. chyba wyprobuje, chociaz nigdy nie stosowałam, ale slyszalam sporo dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie nic o tym oleju wcześniej nie wiedziałam - bardzo przydatny post :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam oleje, widziałam, że moja siostra używa go na włosy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pestek winogron miałam kiedyś , ale szału nie robił :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam nigdy tego oleju. Chętnie bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam olej z pestek winogron-cuuudowny zapach! :) Stosowałam go do włosów które go bardzo polubiły i do masażu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Póki co olej z pestek winogron stosowałam głównie w gotowaniu, ale przyznam szczerze, że nie widziałam, że obniża cholesterol. Chętnie wypróbuję go jako maski na dłonie!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się ten post? Zapraszam do komentowania i podzielenia się swoją opinią - z chęcią Cię odwiedzę i zobaczę o czym piszesz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...